Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer,
Actor,
Producer
 
Born 1939, USSR
 
 

Vladimir MENSHOV

Владимир Валентинович МЕНЬШОВ
Vladimir MENCHOV

Filmography (extracts)
 
Director
2010 - Bolshoy Vals (Большой вальс)
2005 - Salonnaya drama (Салонная драма) [fiction]
2000 - Zavist bogov (Зависть богов) [fiction, 134 mn]
1999 - Lyubov k otecheskim grobam (Любовь к отеческим гробам) [documentary, 26 mn]
1995 - Shirli-myrli (Ширли-мырли) [fiction, 143 mn]
1984 - Lubov i goluby (Любовь и голуби) [fiction, 106 mn]
1979 - Moskva slezam ne verit (Москва слезам не верит) [fiction, 150 mn]
1976 - Rozygrysh (Розыгрыш) [fiction, 96 mn]
1970 - K voprosu o dialektike vopriyatiya iskusstva, ili utrachenye gryosy (К вопросу о диалектике восприятия искусства, или Утрач) [fiction, short film]
 
Writer
2010 - Bolshoy Vals (Большой вальс)
2000 - Zavist bogov (Зависть богов) by Vladimir MENSHOV [fiction, 134 mn]
1999 - Lyubov k otecheskim grobam (Любовь к отеческим гробам) by Vladimir MENSHOV [documentary, 26 mn]
1995 - Shirli-myrli (Ширли-мырли) by Vladimir MENSHOV [fiction, 143 mn]
1981 - Noch korotka (Ночь коротка) by Mikhail BELIKOV [fiction, 79 mn]
 
Actor
2019 - Krik tishiny (Крик тишины) by Vladimir POTAPOV [fiction, 97 mn]
2017 - Nichey (Ничей) by Yevgeni TATAROV [fiction, 80 mn]
2017 - Novogodniy perepolokh (Новогодний переполох) by Kirill PAPAKUL / PANAKA [fiction, 84 mn]
2016 - Posle tebia (После тебя) by Anna MATISON [fiction, 119 mn]
2015 - Zelionaya kareta (Зелёная карета) by Oleg ASSADULIN [fiction, 94 mn]
2014 - Ekaterina (Екатерина) by Alexander BARANOV , Ramil SABITOV [TV serial]
2013 - Legenda N°17 (Легенда №17) by Nikolay LEBEDEV [fiction, 134 mn]
2013 - Dialogi (Диалоги) by Ira VOLKOVA [fiction, 131 mn]
2011 - Vysotskiy. Slava Bogu, ya zhiv (Высоцкий. Спасибо, что живой) by Pyotr BUSLOV [fiction, 132 mn]
2011 - Lyubov-morkov 3 (Любовь-морковь 3) by Sergey GINZBURG [fiction, 100 mn]
2011 - Elki 2 (Елки 2) by Alexander BARANOV , Levan GABRIADZE , Dmitriy KISELEV , Alexander KOTT [fiction, 106 mn]
2010 - Vykrutacy (Выкрутасы) by Levan GABRIADZE [fiction, 97 mn]
2009 - Kanikuly strogogo rezhima (Каникулы строгого режима) by Igor ZAYTSEV [fiction, 110 mn]
2009 - O, schastlivchik (О, счастливчик!) by Eduard PARRI [fiction, 85 mn]
2007 - 07-oy menyaet kurs (07-ой меняет курс) by Vladimir POTAPOV [fiction, 92 mn]
2007 - Kod Apokalipsisa (Код Апокалипсиса) by Vadim SHMELYEV [fiction, 105 mn]
2005 - Vremia sobirat kamni (Время собирать камни) by Aleksey KARELIN [fiction, 110 mn]
2005 - Dnevnoy dozor (Дневной дозор) by Timur BEKMAMBETOV [fiction, 140 mn]
2004 - Zdrastvuy, stolitsa (Здравствуй, столица!) by Leonid MARIAGIN [fiction, 107 mn]
2004 - Nochnoy dozor (Ночной дозор) by Timur BEKMAMBETOV [fiction, 115 mn]
2002 - Spartak i Kalashnikov (Спартак и Калашников) by Andrei PROSHKIN [fiction, 100 mn]
2000 - Zavist bogov (Зависть богов) by Vladimir MENSHOV [fiction, 134 mn]
1999 - 8 1/2 dollarov / Vosem s polovinoy dollarov (8 1/2 долларов / Восемь с половиной долларов) by Grigori KONSTANTINOPOLSKY [fiction, 98 mn]
1999 - Kitayskiy serviz (Китайский сервиз) by Vitali MOSKALENKO [fiction, 98 mn]
1998 - Sochinenie ko Dnyu Pobedy (Сочинение ко Дню Победы) by Sergey URSULIAK [fiction, 111 mn]
1997 - Tsarevich Aleksei (Царевич Алексей) by Vitali MELNIKOV [fiction, 80 mn]
1995 - Shirli-myrli (Ширли-мырли) by Vladimir MENSHOV [fiction, 143 mn]
1993 - Russkiy regtaym (Русский регтайм) by Sergey URSULIAK [fiction, 95 mn]
1990 - Ivin A. (Ивин А.) by Igor CHERNITSKY [fiction, 81 mn]
1989 - Otche nash (Отче наш) by Boris ERMOLAYEV [fiction, 87 mn]
1988 - Gorod zero (Город зеро) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 103 mn]
1988 - Kukolka (Куколка) by Isaac FRIDBERG [fiction, 135 mn]
1986 - Kuryer (Курьер) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 88 mn]
1984 - Lubov i goluby (Любовь и голуби) by Vladimir MENSHOV [fiction, 106 mn]
1983 - Magistral (Магистраль) by Viktor TREGUBOVICH [fiction, 93 mn]
1982 - Vremya dlya razmyshleniy (Время для размышлений)
1979 - Moskva slezam ne verit (Москва слезам не верит) by Vladimir MENSHOV [fiction, 150 mn]
1976 - Rozygrysh (Розыгрыш) by Vladimir MENSHOV [fiction, 96 mn]
1976 - Skaz pro to, kak tsar Piotr arapa zhenil (Сказ про то, как царь Петр арапа женил) by Alexander MITTA [fiction, 101 mn]
 
Producer
2014 - Belyy Yagel (Белый ягель) by Vladimir TUMAYEV [fiction, 100 mn]
2012 - Doktor (Доктор) by Vladimir PANKOV (2) [fiction, 95 mn]
2010 - Kitayskaya babushka (Китайская бабушка) by Vladimir TUMAYEV [fiction, 83 mn]
2007 - Platki (Платки) by Yuri PAVLOV [fiction, 98 mn]
2005 - Vremia sobirat kamni (Время собирать камни) by Aleksey KARELIN [fiction, 110 mn]
2000 - Zavist bogov (Зависть богов) by Vladimir MENSHOV [fiction, 134 mn]
1999 - Kitayskiy serviz (Китайский сервиз) by Vitali MOSKALENKO [fiction, 98 mn]

Author :

Awards :
Artiste émérite de la République de Russie en 1984
Lauréat du prix national de 1976
Prix de l’Union Soviétique en 1981
Artiste du peuple de Russie
Prize for the contribution to International Cinema, Honfleur Russian Film Festival, France, 1997
Lubov i goluby :
1985 - Prix Torremolinoc
Moskva slezam ne verit :
Deuxième place à la vente des billets d’entrée en 1980 en Union Soviétique (84.5 millions de spectateurs)
Premier prix de la semaine nationale du cinéma des jeunes cinéastes de Kiev-79
Prix national 1981 pour le réalisateur V Menchov, le décorateur Menialchtchikov et les acteurs A. Batalov, V. Alentova, I. Mouravieva, R. Riazanova
Prix Saint-Michel de la meilleure actrice pour V. Anentova à Bruxelles, 1981
Prix du meilleur film étranger à Houston, 1981
Oscar 1980 pour le meilleur film étranger
Deuxième prix de l’association de la presse étrangère « Equinoxe » à Quito, 1981.
Prix de la guilde des distributeurs des USA pour le meilleur film étranger en 1981
Meilleur film et meilleure actrice de l’année 1979 selon un sondage de « L’écran soviétique »

Biography
Vladimir Menshov was born September17, 1939 in Baku.
He studied in the School-studio of MXAT and then in VGIK (National Institute of Cinematography) (1965-1970)
 
Your remarks