Kinoglaz

 

Diary of events

- Stop Press

On current release

Festivals

 

Films

DVDs

- Watch on line

Names

Articles

Production

History

Seminars


Bibliography


Ongoing events

 

Awards

Box office

 

Statistics

 

Partnerships

 

Site map

Links

Contacts


Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer,
Actor,
Producer
 
Born 1944, USSR
 
 

Sergey SOLOVYOV

Сергей Александрович СОЛОВЬЕВ
Sergueï SOLOVIOV

Filmography (extracts)
 
Director
2016 - Ke-Dy (Ке-Ды) [fiction, 96 mn]
2010 - Odnoklassniki (Одноклассники) [fiction, 100 mn]
2009 - Anna Karenina (Анна Каренина) [fiction, 160 mn]
2009 - 2-Assa-2 (2-Асса-2) [fiction, 120 mn]
2003 - O liubvi (О любви) [fiction, 112 mn]
2000 - Nezhnyy vospast (Нежный возраст) [fiction, 115 mn]
1994 - Tri sestry (Три сестры) [fiction, 120 mn]
1991 - Dom pod zvezdnum nebom (Дом под звездным небом) [fiction, 121 mn]
1989 - Chernaya roza - emblema pechali, krasnaya roza - emblema lyub (Черная роза - эмблема печали, красная роза - эмблема люб) [fiction, 140 mn]
1988 - Asa (Асса) [fiction, 153 mn]
1986 - Chuzhaya Belaya i ryaboy (Чужая Белая и Рябой) [fiction, 99 mn]
1982 - Izbrannye (Избранные) [fiction, 140 mn]
1982 - Naslednitsa po pryamoy (Наследница по прямой) [fiction, 95 mn]
1980 - Spasatel (Спасатель) [fiction, 101 mn]
1976 - Melodi Beloy nochi (Мелодии белой ночи) [fiction, 97 mn]
1975 - Sto dney posle detstva (Сто дней после детства) [fiction, 94 mn]
1972 - Stantsionnyy smotritel (Станционный смотритель) [fiction, 68 mn]
1971 - Egor Bulychev i drugie (Егор Булычев и другие) [fiction, 90 mn]
1969 - Ot nechego delat (От нечего делать) [fiction, 25 mn]
 
Writer
2016 - Kharms (Хармс) by Ivan BOLOTNIKOV [fiction, 95 mn]
2009 - Anna Karenina (Анна Каренина) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 160 mn]
2009 - 2-Assa-2 (2-Асса-2) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 120 mn]
2003 - O liubvi (О любви) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 112 mn]
2000 - Bremenskie musykanty i Co (Бременские музыканты и Co) by Alexander ABDULOV [fiction, 92 mn]
2000 - Nezhnyy vospast (Нежный возраст) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 115 mn]
1994 - Tri sestry (Три сестры) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 120 mn]
1993 - Tyuremnyy romans (Тюремный романс) by Yevgeni TATARSKY [fiction, 99 mn]
1991 - Dom pod zvezdnum nebom (Дом под звездным небом) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 121 mn]
1991 - Shalnaya baba (Шальная баба)
1989 - Chernaya roza - emblema pechali, krasnaya roza - emblema lyub (Черная роза - эмблема печали, красная роза - эмблема люб) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 140 mn]
1989 - Dni cheloveka (Дни человека)
1988 - Asa (Асса) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 153 mn]
1988 - Cherny monakh (Черный монах) by Ivan DYKHOVICHNY [fiction, 88 mn]
1986 - Chuzhaya Belaya i ryaboy (Чужая Белая и Рябой) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 99 mn]
1983 - Kogda igrali Bakha (Когда играли Баха)
1982 - Izbrannye (Избранные) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 140 mn]
1982 - Naslednitsa po pryamoy (Наследница по прямой) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 95 mn]
1980 - Spasatel (Спасатель) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 101 mn]
1976 - Melodi Beloy nochi (Мелодии белой ночи) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 97 mn]
1975 - Sto dney posle detstva (Сто дней после детства) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 94 mn]
1972 - Stantsionnyy smotritel (Станционный смотритель) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 68 mn]
1971 - Egor Bulychev i drugie (Егор Булычев и другие) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 90 mn]
1969 - Semeynoe schastye (Семейное счастье) by Different Directors [fiction, 89 mn]
1969 - Ot nechego delat (От нечего делать) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 25 mn]
 
Actor
2000 - Nezhnyy vospast (Нежный возраст) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 115 mn]
 
Producer
2010 - Odnoklassniki (Одноклассники) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 100 mn]
2009 - Anna Karenina (Анна Каренина) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 160 mn]
2009 - 2-Assa-2 (2-Асса-2) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 120 mn]
2003 - O liubvi (О любви) by Sergey SOLOVYOV [fiction, 112 mn]
 
Co-Director
1969 - Semeynoe schastye (Семейное счастье) by Different Directors [fiction, 89 mn]

Author :

Awards :
Artiste émérite de la République de Russie (1976)
Prize for the contribution to International Cinema, Sofia International Film Festival, Bulgaria, 2010
Sto dney posle detstva :
Best directing, Berlin International Film Festival : Berlinale, Berlin (Germany), 1975
Asa :
Prix "Nika" pour les meilleurs décors,1988
17,8 millions de spectateurs en 1988 (13ème place)
Spasatel :
Mention spéciale à Venise, 1980
Sto dney posle detstva :
Prix du Komsomol Lenine (Sergueï Soloviev), 1976
Prix de l'Etat (Sergueï Soloviev), 1977
Chuzhaya Belaya i ryaboy :
Prix spécial au festival de Venise, 1986
Prix de l'Union Soviétique du meilleur film pour enfants, 1987
Naslednitsa po pryamoy :
Prix du meilleur film à Salerno, 1983
Nezhnyy vospast :
Premier prix et prix de la critique au Festival de Sotchi, 2001
Ot nechego delat :
Jury Prize “For the Best Feature Film”, diploma of the journal “Film Art” for a talented debut at the 7 th festival of the Film Institute VGIK

Biography
Director, scriptwriter, producer, teacher at the Film Institute VGIK, chairman of the management board of the Studio "Krug" at Mosfilm, head of the studio "Cinema Line", president of the IFF for debut films "Spirit of Fire" (Khanty-Mansiisk), People's Actor of Russia, winner of the State Prize of the USSR, prize-winner at international and national film festivals.
 

Commentaries and bibliography
- House under a Starry Sky [Дом под звездным небом, Sergey SOLOVYOV, 1991] , Olga KLIMOVA, 2012, rusfilm.pitt.edu
- Camp Cinema : Russian Style 2012, rusfilm.pitt.edu
- Sergei Solov’ev : Classmates (Odnoklassniki, 2010) , Oleg SULKIN, 2011, kinokultura.com
- The Self and the Other in Recent Russian Cinema , Birgit BEUMERS, 2010, kinokultura.com
- Sergei Solov’ev : 2-ASSA-2 (2009) , Lilya KAGANOVSKY, 2009, kinokultura.com
- Sergei Solov’ev : Anna Karenina (2008) , Anindita BANERJEE, 2009, kinokultura.com
- Sergei Solov'ev, About Love [O liubvi] (2004) , Julian GRAFFY, 2005, kinokultura.com
 
 
Your remarks