Kinoglaz

 


- Stop Press


Diary of events

 

Films


Names


Film documentation

 

 

L'association kinoglaz.fr




Search with Google    


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Titles and names in bold print contain more complete information
Director,
Writer,
Actor
 
Born 1881, Russia
 
Died 1945

Yakov PROTAZANOV

Яков Александрович ПРОТАЗАНОВ
Yakov PROTAZANOV

Filmography (extracts)
 
Director
1943 - Adventure in Bokhara (Насреддин в бухаре) [fiction, 86 mn]
1940 - Salawat Yulaev (Салават Юлаев) [fiction, 72 mn]
1936 - The Dowerless Bride (Бесприданница) [fiction, 85 mn]
1936 - About Oddities of Love (О странностях любви) [fiction, 70 mn]
1934 - Marionetki (Марионетки)
1931 - Siberian Patrol (Томми) [fiction, 63 mn]
1930 - Prazdnik sviatovo Iorguena (Праздник святого Йоргена) [fiction, 83 mn]
1929 - Chiny i Lyudi (Чины и люди) [fiction, 65 mn]
1928 - The White Eagle (Белый орел / Губернатор) [fiction, 67 mn]
1928 - Don diego i Pelalageya (Дон Диего и Пелагея) [fiction, 48 mn]
1927 - Man From The Restaurant (Человек из ресторана) [fiction, 62 mn]
1927 - Sorok pervyy (Сорок первый) [fiction, 66 mn]
1926 - Protses o triokh milionakh (Процесс о трех миллионах) [fiction, 66 mn]
1925 - The Tailor from Torzhok (Закройщик из Торжка) [fiction, 63 mn]
1925 - Ego prizyv (Его призыв) [fiction]
1924 - Aelita (Аэлита) [fiction, 100 mn]
1922 - Smysl smerti (Смысл смерти)
1922 - Ten grekha (Тень греха)
1921 - Pravosudie prezhde vsego (Правосудие прежде всего) [fiction]
1921 - Za noch lyubvi (За ночь любви)
1920 - Agonizing Adventure (Страшное приключение) [fiction, 63 mn]
1920 - Chlen parlamenta (Член парламента)
1919 - To nadezhda, to revnost slepaya (То надежда, то ревность слепая) [fiction, 37 mn]
1919 - Pravda (Правда)
1918 - Bogatyr dukha (Богатырь духа) [fiction, 53 mn]
1918 - Maliutka Elli (Малютка Элли) [fiction, 1700 m]
1918 - Gornichaya Jenny (Горничная Дженни) [fiction, 1793 m]
1917 - Father Sergius (Отец Сергий) [fiction, 70 mn]
1917 - Satan Triumphant (Сатана ликующий) [fiction, 3683 m]
1917 - Blood need not be spilled (Не надо крови) [fiction, 60 mn]
1917 - Andrey Kozhukhov (Андрей Кожухов)
1917 - Prokuror (Прокурор)
1916 - The Queen of Spades (Пиковая дама) [fiction, 2300 m]
1916 - Grekh (Грех)
1916 - Plyaska smerti (Пляска смерти)
1916 - Nishchaya (Нищая) [1594 m]
1915 - Voyna i mir (Война и мир)
1915 - Nikolay Stavrogin (Николай Ставрогин)
1915 - Plebey (Плебей)
1915 - Tchayka (Чайка)
1913 - Klyuchi schastya (Ключи счастья) [fiction]
1913 - One plays, the other pays (Один насладился, другой расплатился) [fiction, 400 m]
1913 - Kak khoroshi, kak svezhi byli rozy! (Как хороши, как свежи были розы!)
1912 - Departure of a Grand Old Man (Уход великого старца) [fiction, 31 mn]
1912 - Anfisa (Анфиса) [fiction]
1911 - Pecsnia katorzhanina (Песня каторжанина) [fiction, 8 mn]
1909 - The Fountain of Bakhchisaray (Бахчисарайский Фонтан) [fiction, 180 m]
 
Writer
1936 - The Dowerless Bride (Бесприданница) by Yakov PROTAZANOV [fiction, 85 mn]
1934 - Marionetki (Марионетки)
1931 - Siberian Patrol (Томми) by Yakov PROTAZANOV [fiction, 63 mn]
1930 - Prazdnik sviatovo Iorguena (Праздник святого Йоргена) by Yakov PROTAZANOV [fiction, 83 mn]
1929 - Chiny i Lyudi (Чины и люди) by Yakov PROTAZANOV [fiction, 65 mn]
1928 - The White Eagle (Белый орел / Губернатор) by Yakov PROTAZANOV [fiction, 67 mn]
1927 - Man From The Restaurant (Человек из ресторана) by Yakov PROTAZANOV [fiction, 62 mn]
1926 - Protses o triokh milionakh (Процесс о трех миллионах) by Yakov PROTAZANOV [fiction, 66 mn]
1920 - Agonizing Adventure (Страшное приключение) by Yakov PROTAZANOV [fiction, 63 mn]
1918 - Maliutka Elli (Малютка Элли) by Yakov PROTAZANOV [fiction, 1700 m]
1918 - Gornichaya Jenny (Горничная Дженни) by Yakov PROTAZANOV [fiction, 1793 m]
1916 - The Queen of Spades (Пиковая дама) by Yakov PROTAZANOV [fiction, 2300 m]
1911 - Pecsnia katorzhanina (Песня каторжанина) by Yakov PROTAZANOV [fiction, 8 mn]
 
Actor
1925 - Chess Fever (Шахматная горячка) by Vsevolod PUDOVKIN , Nikolay SHPIKOVSKY [fiction, 14 mn]

Awards :
The Dowerless Bride :
Médaille d'or à l'Exposition Internationale des Arts décoratifs, Paris, 1937

Biography
A native of Moscow, he entered films as an actor in 1905, and became a director four years later, making over 40 features between then and 1917. In the early 20s, Protazanov worked for a while in France but returned to USSR in 1923. In 1924, he made the first Soviet sci-fi film, Aelita.
 

Commentaries and bibliography
- Le Père Serge (1918) [un film de Yakov Protazanov] Julien MORVAN, 2020, Perestroikino
- Le Quarante et unième, de Yakov Protazanov Julien MORVAN, 2020, Perestroikino
- RUSSIA BEYOND : Top 5 des films muets soviétiques, reconnus comme des chefs-d’œuvre du cinéma mondial Ekaterina SINELCHTCHIKOVA, 2020, RUSSIA BEYOND
- Dostoïevski, Tolstoï et le Grand Muet Catherine GERY, 2016, Presses de l'Inalco
- Киностудии дореволюционной России [Studios d'avant la Révolution russe] Анастасия ВОЙКО, 2015, culture.ru
- Cine concert Aelita La Cinémathèque de Toulouse, 2012, lacinemathequedetoulouse.com
- Aelita de Yakov Protazanov Paul FLÉCHÈRE, 2009, dvdclassik.com
- Kinovedcheskie zapiski n° 88, 2008, « spécial Protazanov », 415 p. , Valérie POZNER, 2009, 1895.revues.org
- Протазанов в эмиграции , Natalia NUSINOVA, 2008, kinozapiski.ru, N 88
- La dame de pique (1916) - La critique , Claude RIEFFEL, 2001, avoir-alire.com
- Science Fiction of the Domestic Iakov Protazanov's Aelita , Andrew HORTON, 2000, Central Europe Review
- Les origines du cinéma soviétique : un regard neuf , Myriam TSIKOUNAS, 1992, Cerf
 
"Protazanov: A Timely Case for Treatment" by Ian Christie, kinokultura
 

Photos and videos
 
Your remarks