Director,
Writer,
Producer
Born in 1952, USSR
 
 
Karen SHAKHNAZAROV
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Карен Георгиевич ШАХНАЗАРОВ
Karen CHAKHNAZAROV
From filmography
 
Director
2017 - Anna Karenina. Istoriya Vronskovo (Анна Каренина. История Вронского) [fiction, 98 mn]
2012 - Belyy tigr (Белый тигр) [fiction, 104 mn]
2012 - V okruzhenii (В окружении) [fiction, 15 mn]
2012 - Lyubov v SSSR (Любовь в СССР) [fiction, 89 mn]
2009 - Palata N°6 (Палата №6) [fiction, 83 mn]
2008 - Izcheznuvshaya imperia (Исчезнувшая империя) [fiction, 105 mn]
2004 - Vsadnik po imeni Smert (Всадник по имени Смерть) [fiction, 103 mn]
2001 - Yady ili Vsemirnaya istoriya otpravleniy (Яды или Всемирная история отравлений) [fiction, 106 mn]
1998 - Den polnoluniya (День полнолуния) [fiction, 93 mn]
1995 - Amerikanskaya doch (Американская дочь) [fiction, 98 mn]
1993 - sny (Сны) [fiction, 78 mn]
1991 - Tsareubitsa (Цареубийца) [fiction, 104 mn]
1988 - Gorod zero (Город зеро) [fiction, 103 mn]
1986 - Kuryer (Курьер) [fiction, 88 mn]
1985 - Zimniy vecher v Gagrakh (Зимний вечер в Гаграх) [fiction, 88 mn]
1983 - My iz dzhaza (Мы из джаза) [fiction, 88 mn]
1979 - Dobryaki (Добряки) [fiction, 82 mn]
1975 - Shire shag, Maestro (Шире шаг, Маэстро) [fiction, 22 mn]
 
Writer
2017 - Anna Karenina. Istoriya Vronskovo (Анна Каренина. История Вронского) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 98 mn]
2015 - Doroga na Berlin (Дорога на Берлин) by Sergey_2 POPOV [fiction, 82 mn]
2012 - Belyy tigr (Белый тигр) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 104 mn]
2012 - V okruzhenii (В окружении) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 15 mn]
2009 - Palata N°6 (Палата №6) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 83 mn]
2004 - Vsadnik po imeni Smert (Всадник по имени Смерть) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 103 mn]
2001 - Yady ili Vsemirnaya istoriya otpravleniy (Яды или Всемирная история отравлений) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 106 mn]
1998 - Den polnoluniya (День полнолуния) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 93 mn]
1995 - Amerikanskaya doch (Американская дочь) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 98 mn]
1993 - sny (Сны) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 78 mn]
1991 - Tsareubitsa (Цареубийца) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 104 mn]
1988 - Gorod zero (Город зеро) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 103 mn]
1985 - Zimniy vecher v Gagrakh (Зимний вечер в Гаграх) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 88 mn]
1983 - My iz dzhaza (Мы из джаза) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 88 mn]
1975 - Shire shag, Maestro (Шире шаг, Маэстро) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 22 mn]
 
Producer
2018 - преодоление (Решение о ликвидации) by Aleksandr ARAVIN [fiction, 96 mn]
2017 - Anna Karenina. Istoriya Vronskovo (Анна Каренина. История Вронского) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 98 mn]
2016 - Sdaiotsa dom so vsemi neudobstvami (Сдается дом со всеми неудобствами) by Vera STOROZHEVA [fiction, 90 mn]
2015 - Doroga na Berlin (Дорога на Берлин) by Sergey_2 POPOV [fiction, 82 mn]
2013 - My iz jazza-2 (Мы из джаза-2) by Kirill PAPAKUL / PANAKA [fiction]
2013 - Kosukhi (Косухи) by Sebastian ALARKON [fiction]
2012 - Belyy tigr (Белый тигр) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 104 mn]
2012 - Lyubov v SSSR (Любовь в СССР) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 89 mn]
2004 - Vsadnik po imeni Smert (Всадник по имени Смерть) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 103 mn]
2002 - Svyezda (Звезда) by Nikolay LEBEDEV [fiction, 97 mn]
2001 - Yady ili Vsemirnaya istoriya otpravleniy (Яды или Всемирная история отравлений) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 106 mn]
1998 - Kto, esli ne my (Кто, если не мы) by Valery PRIYOMYKHOV [fiction, 92 mn]
1993 - sny (Сны) by Karen SHAKHNAZAROV [fiction, 78 mn]
1993 - Deti chugunnykh bogov (Дети чугунных богов) by Tamás TOTH [fiction, 78 mn]
1992 - Belyy korol, Krasnaya koroleva (Белый король, Красная королева) by Sergey BODROV [fiction, 90 mn]
 
Site : IMDb

Author :

Awards :
Boris Polevoy Literary Award Winner for the novella Courier (1982)
Lenin Komsomol Prize Winner for developing the musical comedy genre in the movies Jazzmen (Mi iz dzhaza) and A Winter Night in Gagra (Zimniy vecher v Gagrakh) (1986)
Honoured Worker of Arts of the Russian Federation (1997)
Vassilyev Brothers State Prize Winner of the Russian SFSR for producing the feature film Courier (1988)
People’s Artist of the Russian Federation (2002)
The Russian Federation State Prize Winner for having produced the movie Star (Zvezda, 2003).
Anna Karenina. Istoriya Vronskovo :
Audience Award, Festival de films russes Kinorama au cinéma Royal de Biarritz, Biarritz (France), 2019
Best Serial, Golden Eagle awards, Moscow (Russia), 2018
Best music, Annual award of the Guild of Historians of Cinema and Film Critics, Moscow (Russia), 2017
Belyy tigr :
Best feature film, Golden Eagle awards, Moscow (Russia), 2013
First prize, Days of the russian cinema in Tunisia, Tunis / Sousse / Hammamet (Tunisia), 2013
Best Screenplay, Days of the russian cinema in Tunisia, Tunis / Sousse / Hammamet (Tunisia), 2013
Palata N°6 :
Best directing, Golden Eagle awards, Moscow (Russia), 2010
First prize, Festival ''Cinema and literature'', Gatchina (Russia), 2010
Izcheznuvshaya imperia :
Best directing, Golden Eagle awards, Moscow (Russia), 2009
Den polnoluniya :
Best Screenplay, "NIKA" Prizes, Moscow (Russia), 1998
Amerikanskaya doch :
Prix spécial du jury au Festival de Shanghai, 1995
Den polnoluniya :
Prix spécial et prix de la Critique internationale (FIPRESCI) au festival de Karlovy-Vary, 1998
Prix Nika du meilleur scénario, 1999
Kuryer :
Prix spécial au Festival de Moscou, 1987
Meilleur film de l’année selon un sondage du journal Sovietski ecran
31 millions de spectateurs en 1987 (6ème place)
My iz dzhaza :
Best film, « Sovietski ekran », 1983
Tsareubitsa :
Prix Nika des meilleurs costumes, 1991
Yady ili Vsemirnaya istoriya otpravleniy :
Grand prix au Festival de Sotchi, 2001
Gorod zero :
Chicago, 1989
Valladolid, 1989

Biography
Born on July 8, 1952, in Krasnodar. Graduated from the stage direction department of the All-Union State Institute of Cinematography (Igor Talankin’s workshop) in 1975, majoring in film direction. His graduation thesis movie was titled Step Wide, Maestro! (Shire shag, maestro!).
1973-1974: assistant director at Mosfilm Studios;
June-October 1975: film director at Mosfilm Studios.
October 1975 – November 1976: Army service.
Since 1976: film director at Mosfilm Studios.
Since 1984: production director at Mosfilm Studios.
Since 1987: art director of the Mosfilm Studio’s creative association Start, which was re-named Courier in 1990.
1991 – present: art director of the Courier film studio of the Mosfilm Studios concern.
Since April 20, 1998: General Director and Chairman of the Board of MOSFILM Cinema Concern.
Film director, scriptwriter, and producer. Author of prose works Young Dirigibles (Molodyie dirizhabli) and Courier, host of a series of self-produced television programs 20th Century On and Off Screen (XX vek v kadre i za kadrom, 1994-1995).
 

commentaries
- White Tiger – Le tigre blanc (2012) [un film de Karen Chakhnazarov] Julien MORVAN, 2020, Perestroikino
- Karen Chakhnazarov – Le Tigre blanc (2012) 2019, Russkaya Fantastika
- 6 интересных фактов о фильме «Палата №6» 2018, Dom Kino
- Karen Shakhnazarov: Anna Karenina: Vronsky’s Story (Anna Karenina. Istoriia Vronskogo, 2017) Frederick H. WHITE, 2018, Kinokultura
- L’espace comme piège dans les films russes contemporains , Eugénie ZVONKINE, 2017, Presses universitaires du Septentrion
- Karen Shakhnazarov: Love in the USSR (Liubov’ v SSSR, 2013) Marko Dumančić, 2013, Kinokultura
- White Tiger. A unique and enthralling metaphysical view on war. 2012, sbs.com.au
- Потусторонние боевые действия Белый тигр Карена Шахназарова , Andrei PLAKHOV, 2012, kommersant.ru
- Karen Shakhnazarov: White Tiger (Belyi tigr, 2012) , Stephen NORRIS, 2012, kinokultura.com
- L’Ancien et le nouveau. De quelques éléments générateurs d’absurde dans Ville zéro de Karen Chakhnazarov , Fabien ROTHEY, 2012, fabienrothey.hautetfort.com
- Salle n° 6 - Tchekhov : l'internement d'un directeur d'asile , Jean-Luc DOUIN, 2010, lemonde.fr
- Karen Shakhnazarov : Ward No. 6 (Palata No. 6, 2009) , José ALANIZ, 2010, kinokultura.com
- Karen Shakhnazarov : Ward No. 6 (Palata No. 6, 2009) (2) , Lars KRISTENSEN, 2010, kinokultura.com
- Tchekhov jusqu'à la folie [A propos du film Salle N°6] Marie-Noëlle TRANCHANT, 2010, lefigaro.fr
- The Self and the Other in Recent Russian Cinema , Birgit BEUMERS, 2010, kinokultura.com
- Палата № 6 Карена Шахназарова Нина АСТАШКИНА, 2009, be-in.ru
- Палата №6 [фильм ШАХНАЗАРОВА] 2009, megacritic.ru
- Карен Шахназаров Сны (1993) [сценарий к фильму] , Aleksandr BORODIANSKY, , Karen SHAKHNAZAROV, 2009, bookworm-e-library.blogspot.fr
- L’année de la crise : un regard sur le cinéma russe 2008-2009 , Yelena KVASOVA-DUFFORT, 2009, kinoglaz.fr
- Longing for the Old Days and Looking for Meaning Ward No. 6 Directed by Aleksandr Gornovskiy, Karen Shakhnazarov Stephen Holden, 2009, nytimes.com
- Karen Shakhnazarov : The Vanished Empire (Ischeznuvshaia imperiia, 2008) , Lilya KAGANOVSKY, 2008, kinokultura.com
- 90-е. Кино, которое мы потеряли , Larisa MALUKOVA, 2007, Зебра Е ; 2007 г.
- Karen Shakhnazarov, A Rider named Death [Vsadnik po imeni smerti] (2004) , Yelena MONASTIREVA-ANSDELL, 2005, kinokultura.com
- Курьер , Karen SHAKHNAZAROV, 2004, СПб: Ред Фиш, 2004
- Россия, которую мы придумали , Oleg KOVALOV, 1999, seance.ru
- Dream Review Kelly BULKELEY, 1994, asdreams.org
- ГОРОД ЗЕРО: ПО ТУ СТОРОНУ ЗДРАВОГО СМЫСЛА , Andrei SHEMYAKIN, 1989, Kino-teatr / Советский экран
 
 

Images