Director,
Writer,
Production designer
Born 1955 
 
 
Aleksey SHELMANOV
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Алексей Борисович ШЕЛМАНОВ
Alekseï CHELMANOV
Filmography (extracts)
 
Director
2017 - Vanity of Vanities (Суета сует) [animation, 19 mn]
2010 - Button (Пуговка) [animation, 5 mn]
2010 - The Adventures of Masha and Kosha (Приключения Маши и Гоши) [animation, short film]
2000 - Ivan and Mitrofan in the Future (Иван и Митрофан в будущем) [animation TV, 13 mn]
 
Writer
2012 - Malchik-Chapaychik (Мальчик-Чапайчик) by Aleksey TURKUS [animation, 6.3 mn]
2010 - Button (Пуговка) by Aleksey SHELMANOV [animation, 5 mn]
 
Production designer
2017 - Vanity of Vanities (Суета сует) by Aleksey SHELMANOV , Aleksey TURKUS [animation, 19 mn]
2012 - Malchik-Chapaychik (Мальчик-Чапайчик) by Aleksey TURKUS [animation, 6.3 mn]

Other films
1985 - Переменка» № 4 (Break" # 6)
1987 - Переменка № б (Break # 6),
1988 - Медвежуть» (Medvezhut)
1989 - Путешествие (Trip)
1991 - Стрекоза» сб. «Веселая карусель» № 23 ("Dragonfly" in the collection "Merry-go-round" # 23)
1991 - Миссис Инк из Манилы» сб. «Веселая карусель» № 23 ("Mrs. Ink from Manila" in the collection "Merry-go-round" # 23)
1993 - Коммунальная история» (Communal Story)
1993 - Лестница Иакова (Jacob's Ladder)
1996 - Медведь (Bear)
2000 - Иван и Митрофан в будущем (Ivan and Mitrofan in the Future)
2003 - Щелкунчик» (Nutcracker)
2004 - Иван и Митрофан в пустыне» (Ivan and Mitrofan in the Desert)
2005 - Гармония» (Harmony)

Awards :
Vanity of Vanities :
Best Animation film, Soirées du cinéma russe de Bordeaux, Bordeaux (France), 2019
First prize, Open Russian Festival of Animated Film, Suzdal (Russia), 2018

Biography
Born in 1955 in Moscow.
Graduated from the Moscow Architectural Institute (1978), Higher Courses for Scriptwriters and Directors (1985). Among his mentors were F.Khitruk, R.Kachanov, E.Nazarov, Yu.Norshtein.
Since 1995 worked at "Soyuzmultfilm" studio, "Argus International" and "Metronom Film" studios.