Director,
Writer
Born 1921, Russia
 
Died 2001
Grigori CHUKHRAY
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Григорий Наумович ЧУХРАЙ
Grigori TCHOUKHRAI
Filmography (extracts)
 
Director
1992 - DeadlyEnemies (Смертельные враги) [documentary, TV, 150 mn]
1984 - I'll Teach You to Dream (Я научу вас мечтать) [documentary, 85 mn]
1979 - Life is Wonderful (Жизнь прекрасна) [fiction, 101 mn]
1977 - The Mire (Трясина / нетипичная история) [fiction, 132 mn]
1970 - Memory (Память) [documentary, 89 mn]
1964 - There Lived an Old Man and an Old Woman (Жили-были старик со старухой) [fiction, 139 mn]
1961 - Clear Skies (Чистое небо) [fiction, 105 mn]
1959 - The Ballad of a Soldier (Баллада о солдате) [fiction, 89 mn]
1956 - The Forty First (Сорок первый) [fiction, 93 mn]
 
Writer
1984 - I'll Teach You to Dream (Я научу вас мечтать) by Grigori CHUKHRAY , Yuri SHVYRYOV [documentary, 85 mn]
1979 - Life is Wonderful (Жизнь прекрасна) by Grigori CHUKHRAY [fiction, 101 mn]
1959 - The Ballad of a Soldier (Баллада о солдате) by Grigori CHUKHRAY [fiction, 89 mn]
 
Site : IMDb

Author :

Awards :
Artiste du peuple de l’Union Soviétique (1981)
Clear Skies :
First prize, Moscow International Film Festival (MIFF), Moscow (Russia), 1961
The Ballad of a Soldier :
Best Participation, Festival de Cannes, Cannes (France), 1960
Best Youth Film Award, Festival de Cannes, Cannes (France), 1960
The Forty First :
Special Jury prize, Festival de Cannes, Cannes (France), 1957
There Lived an Old Man and an Old Woman :
Honorary Diploma of the Jury for the acting of Vera Kuznetsova – Cannes IFF, 1965
Clear Skies :
Tête d'or au Festival de Mexico, 1961
Porte d'or au Festival de San-Francisco, 1961
Prix du meilleur film étranger,Edimbourg, 1961

Biography
No English biography available !
 
Grigori Tchoukhraï est né le 23 mai 1921 à Melitopol en Ukraine. En 1952 il est diplômé de l’Institut national du cinéma (VGIK). Il travaille comme réalisateur à Mosfilm à partir de 1953. De 1966 à 1970, il y est professeur.

Родился 23 мая 1921 г. в Мелитополе Украинской ССР.
В 1953 г. окончил ВГИК (мастерская С. Юткевича, М. Ромма).
В 1965-1975 гг. возглавлял Экспериментальное Творческое объединение при к/с "Мосфильм".
В 1966-1971 гг. вел режиссерскую мастерскую во ВГИКе.
Заслуженный деятель искусств РСФСР (1962)
Народный артист РСФСР (1969).
Народный артист СССР (1981).
Умер 29 октября 2001 г.


Commentaries and bibliography
- RUSSIA BEYOND : Cinq films soviétiques qui ont montré la Seconde Guerre mondiale sous un jour nouveau Valeria PAÏKOVA, 2021, RUSSIA BEYOND
- RUSSIA BEYOND: Les dix meileurs films russes sur la Seconde Guerre mondiale Ekaterina SINELCHTCHIKOVA, 2020, RUSSIA BEYOND
- Про шаткую мужественность и стойкую женственность [О Григории Чухрае] Алексей ВАСИЛЬЕВ, 2019, seance.ru
- Les 100 films les plus cultes de Russie et d'URSS [selon RUSSIA BEYOND] 2019, RUSSIA BEYOND
- Ciel pur de Grigori Tchoukhraï (1961) Justin KWEDI, 2018, dvdclassik.com
- 10 of Harvard University’s favorite Soviet and Russian films Alexandra GUZEVA, 2017, RUSSIA BEYOND
- La Ballade du soldat de Grigori Tchoukhraï [film et DVD] Justin KWEDI, 2017, dvdclassik.com
- Le Quarante et unième, Grigori Tchoukhraï (1956) Antoine ROYER, 2017, dvdclassik.com
- Un grand monsieur : Grigori Tchoukhraï , Françoise NAVAILH, 2016, Kinoglaz.fr
- Баллада о солдате, 1959 2015, Музей кино
- Эволюция образа Белого движения в отечественном и зарубежном игровом кинематографе звукового периода. , Aleksandr FEDOROV, 2015, МОО «Информация для всех»
- Le cinéma russe en France : «Je t'aime moi non plus» , Joël CHAPRON, 2015, Institut Lumière
- Regards sur le cinéma russe [1962] Henri LEMAITRE, 1962, erudit.org/fr