Director,
Writer,
Cinematographer
Born 1961, USSR (Ukraine)
 
 
Sergey MOKRITSKY
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Сергей Евгеньевич МОКРИЦКИЙ
Sergueï MOKRITSKI
Filmography (extracts)
 
Director
2022 - First Oscar (Первый Оскар) [fiction, 100 mn]
2018 - A Rough Draft (Черновик) [fiction, 126 mn]
2016 - I am a teacher (Я - учитель) [fiction, 92 mn]
2015 - Battle for Sevastopol (Битва за Севастополь) [fiction, 123 mn]
2012 - Protest Day (День учителя) [fiction, 80 mn]
2008 - Four Ages Of Love (Четыре Возраста Любви ) [fiction, 100 mn]
2007 - Spetsgruppa (Спецгруппа) [fiction, TV serial, full length film]
 
Writer
2022 - First Oscar (Первый Оскар) by Sergey MOKRITSKY [fiction, 100 mn]
2015 - Battle for Sevastopol (Битва за Севастополь) by Sergey MOKRITSKY [fiction, 123 mn]
2012 - Protest Day (День учителя) by Sergey MOKRITSKY [fiction, 80 mn]
 
Cinematographer
2020 - Love Without Measure (Любовь без размера) by Mariya SHULGINA [fiction, 91 mn]
2018 - Age of Solzhenitzyn (Век Солженицына) by Olesia FOKINA [documentary, TV, 113 mn]
2016 - I am a teacher (Я - учитель) by Sergey MOKRITSKY [fiction, 92 mn]
2011 - My Dad, Baryshnikov (Мой папа - Барышников) by Dmitry POVOLOTSKY [fiction, 88 mn]
2011 - Odin (Один) by Olesia FOKINA [documentary, 60 mn]
2010 - Diamonds (Бриллианты) by Rustam KHAMDAMOV [fiction, 26 mn]
2010 - Oleg Tabakov. A Reflexion (Олег Табаков. Отражение) by Kirill SEREBRENNIKOV [documentary, 52 mn]
2010 - Theater in Jail (Театр в тюрьме) by Kirill SEREBRENNIKOV [documentary, 87 mn]
2007 - Spetsgruppa (Спецгруппа) by Dmitry DYACHENKO , Sergey MOKRITSKY [fiction, TV serial, full length film]
2006 - Playing the Victim (Изображая жертву) by Kirill SEREBRENNIKOV [fiction, 100 mn]
2002 - The Murderer’s Diary (Дневник убийцы (сериал 2002)) by Kirill SEREBRENNIKOV [fiction, TV serial, 624 mn]
2001 - Rostov-papa (Ростов-папа) by Kirill SEREBRENNIKOV [fiction, TV serial]
 
Site : IMDb

Biography
Graduated from the cinematography department of the Film Institute VGIK (1991, class of A. Galperin).
Worked at Mosfflm and the Odessa Film Studio.
As cinematographer worked with Kirill Serebrennikov ("Playing the Victim", serials "Rostov-Daddy", and "Diary of a Murderer"), and Rustam Khamdamov ("Vocal Parallels", "Diamonds"), etc.
 

Commentaries and bibliography
- 10 most anticipated Russian movies in 2022 Maria TOKMASHEVA, 2022, RUSSIA BEYOND
- Первый Оскар [Sergey MOKRITSKI,2022]: фильм про Ивана-дурака за русские деньги Андрей САМОХИН, 2022, tsargrad.tv
- Москва наносит ответный удар [films de 2022: 1941. Vol au-dessus de Berlin de Konstantin BOUSLOV et Premier Oscar de Sergueï MOKRITSKI] , Leonid PAVLYUCHIK, 2022, Trud, 06/05/2022
- Le Gardien des mondes : c'est quoi ce film de SF ? Pierre SICLIER, 2020, cineserie.com
- Sergei Mokritskii: Rough Draft (Chernovik, 2018) Elise THORSEN, 2019, Kinokultura
- Sergueï Mokritski – Le Gardien des mondes (2018) 2019, Russkaya Fantastika
- Test Blu-ray : Le gardien des mondes Mickaël LANOYE, 2019, critique-film.fr
- Стертые люди. Черновик (2018) Борис ИВАНОВ, 2018, film.ru
- Résistance, de Sergey Mokritskiy (2015) Cherycok, 2016, darksidereviews.com
- Bataille pour Sébastopol: Russes et Ukrainiens réconciliés par un film Marina LAPENKOVA, 2015, lepoint.fr
- Sergei Mokritskii: Protest Day (Den’ uchitelia, 2012) , Otto BOELE, 2013, kinokultura.com
- Avant-dernier jour du festival Regards de Russie: soirée fantaisiste sur fond de désillusion 2012, sortiedusine.org
- Sergei Mokritskii : Four Ages of Love (Chetyre vozrasta liubvi, 2008) , Anthony ANEMONE, 2009, kinokultura.com