Director,
Writer,
Cinematographer
Born 1961, USSR (Ukraine)
 
 
Sergey MOKRITSKY
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Сергей Евгеньевич МОКРИЦКИЙ
Sergueï MOKRITSKI
Filmography (extracts)
 
Director
2022 - First Oscar (Первый Оскар) [fiction, 100 mn]
2018 - A Rough Draft (Черновик) [fiction, 126 mn]
2016 - I am a teacher (Я - учитель) [fiction, 92 mn]
2015 - Battle for Sevastopol (Битва за Севастополь) [fiction, 123 mn]
2012 - Protest Day (День учителя) [fiction, 80 mn]
2008 - Four Ages Of Love (Четыре Возраста Любви ) [fiction, 100 mn]
 
Writer
2022 - First Oscar (Первый Оскар) from Sergey MOKRITSKY [fiction, 100 mn]
2015 - Battle for Sevastopol (Битва за Севастополь) from Sergey MOKRITSKY [fiction, 123 mn]
2012 - Protest Day (День учителя) from Sergey MOKRITSKY [fiction, 80 mn]
 
Cinematographer
2020 - Love Without Measure (Любовь без размера) from Mariya SHULGINA [fiction, 91 mn]
2018 - Age of Solzhenitzyn (Век Солженицына) from Olesia FOKINA [documentary, TV, 113 mn]
2016 - I am a teacher (Я - учитель) from Sergey MOKRITSKY [fiction, 92 mn]
2011 - My Dad, Baryshnikov (Мой папа - Барышников) from Dmitry POVOLOTSKY [fiction, 88 mn]
2011 - Odin (Один) from Olesia FOKINA [documentary, 60 mn]
2010 - Diamonds (Бриллианты) from Rustam KHAMDAMOV [fiction, 26 mn]
2010 - Oleg Tabakov. A Reflexion (Олег Табаков. Отражение) from Kirill SEREBRENNIKOV [documentary, 52 mn]
2010 - Theater in Jail (Театр в тюрьме) from Kirill SEREBRENNIKOV [documentary, 87 mn]
2006 - Playing the Victim (Изображая жертву) from Kirill SEREBRENNIKOV [fiction, 100 mn]
 
Site : IMDb

Biography
Graduated from the cinematography department of the Film Institute VGIK (1991, class of A. Galperin).
Worked at Mosfflm and the Odessa Film Studio.
As cinematographer worked with Kirill Serebrennikov ("Playing the Victim", serials "Rostov-Daddy", and "Diary of a Murderer"), and Rustam Khamdamov ("Vocal Parallels", "Diamonds"), etc.
 

Commentaries and bibliography
- Cinq films russes récents à découvrir sur Amazon Prime Video Nikolaï KORNATSKI, 2023, RUSSIA BEYOND
- 10 most anticipated Russian movies in 2022 Maria TOKMASHEVA, 2022, RUSSIA BEYOND
- Первый Оскар [Sergey MOKRITSKI,2022]: фильм про Ивана-дурака за русские деньги Андрей САМОХИН, 2022, tsargrad.tv
- Москва наносит ответный удар [films de 2022: 1941. Vol au-dessus de Berlin de Konstantin BOUSLOV et Premier Oscar de Sergueï MOKRITSKI] , Leonid PAVLYUCHIK, 2022, Trud, 06/05/2022
- Разбираем 12 фильмов о войне, снятых в РФ и Украине после 2014 года [Films tournés en Russie et Ukraine après 2014] , Anton DOLIN, 2022, Radio Dolin
- Sergei Mokritskii: Battle for Sevastopol* (Nezlamna, 2015) Olga MUKHORTOVA, 2022, Kinokultura
- Le Gardien des mondes : c'est quoi ce film de SF ? Pierre SICLIER, 2020, cineserie.com
- Sergei Mokritskii: Rough Draft (Chernovik, 2018) Elise THORSEN, 2019, Kinokultura
- Sergueï Mokritski – Le Gardien des mondes (2018) 2019, Russkaya Fantastika
- Test Blu-ray : Le gardien des mondes Mickaël LANOYE, 2019, critique-film.fr
- Стертые люди. Черновик (2018) Борис ИВАНОВ, 2018, film.ru
- Résistance, de Sergey Mokritskiy (2015) Cherycok, 2016, darksidereviews.com
- Bataille pour Sébastopol: Russes et Ukrainiens réconciliés par un film Marina LAPENKOVA, 2015, lepoint.fr
- Sergei Mokritskii: Protest Day (Den’ uchitelia, 2012) , Otto BOELE, 2013, kinokultura.com
- Avant-dernier jour du festival Regards de Russie: soirée fantaisiste sur fond de désillusion 2012, sortiedusine.org
- Sergei Mokritskii : Four Ages of Love (Chetyre vozrasta liubvi, 2008) , Anthony ANEMONE, 2009, kinokultura.com