Director,
Writer
Born in 1973 
 
 
Aleksey CHUPOV
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Алексей ЧУПОВ
Alekseï TCHOUPOV
From filmography
 
Director
2021 - Kapitan Volkonogov bezhal (Капитан Волконогов бежал) [fiction, 120 mn]
2021 - Anna K (serial 2021 -...) (Анна К (сериал 2021 – ...)) [fiction, TV serial]
2019 - Koll-tsentr (Колл-центр) [fiction, TV serial, 96 mn]
2018 - Chelovek, kotorij udivil vseh (Человек, который удивил всех) [fiction, 120 mn]
2017 - Pro lyubov. Tolko dlya vzroslyh (Про любовь. Только для взрослых) [fiction, 108 mn]
2013 - Intimnye mesta (Интимные места) [fiction, 80 mn]
 
Writer
2021 - Kapitan Volkonogov bezhal (Капитан Волконогов бежал) by Aleksey CHUPOV , Natalia MERKULOVA [fiction, 120 mn]
2019 - Koll-tsentr (Колл-центр) by Aleksey CHUPOV , Natalia MERKULOVA [fiction, TV serial, 96 mn]
2018 - Chelovek, kotorij udivil vseh (Человек, который удивил всех) by Aleksey CHUPOV , Natalia MERKULOVA [fiction, 120 mn]
2018 - Gogol.Viy (Гоголь. Вий) by Egor BARANOV [fiction, 99 mn]
2018 - Gogol. Strashnaya mest (Гоголь. Страшная месть) by Egor BARANOV [fiction, 106 mn]
2017 - Salyut-7 (Салют-7) by Klim SHIPENKO [fiction, 111 mn]
2017 - Gogol. Nachalo (Гоголь. Начало) by Egor BARANOV [fiction, 100 mn]
2013 - Intimnye mesta (Интимные места) by Aleksey CHUPOV , Natalia MERKULOVA [fiction, 80 mn]
 
Site : IMDb

Awards :
Kapitan Volkonogov bezhal :
Best film, Russian Film Week in London, London (United Kingdom), 2021
Grand jury prize, Festival européen des Arcs, Les Arcs (France), 2021
Best film, Annual award of the Guild of Historians of Cinema and Film Critics, Moscow (Russia), 2021
Chelovek, kotorij udivil vseh :
Audience Award, Festival de films russes Kinorama au cinéma Royal de Biarritz, Biarritz (France), 2019
Koll-tsentr :
Best Screenplay, PILOT. Russian TV Series Festival, Ivanovo (Russia), 2019
Chelovek, kotorij udivil vseh :
First prize, Honfleur Russian Film Festival, Honfleur (France), 2018
Intimnye mesta :
Best first film, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2013
Guild of Historians of Cinema and Film Critics Diploma, Open Russian Film Festival Kinotavr, Sochi (Russia), 2013

commentaries
- 10 most anticipated Russian movies in 2022 Maria TOKMASHEVA, 2022, RUSSIA BEYOND
- L’homme qui a surpris tout le monde (2018) [Natalia Merkoulova] Julien MORVAN, 2021, Perestroikino
- A Venise, la quête de rédemption d' un tortionnaire sous Staline [Le Capitaine Volkonogov s'enfuit (2021)] 2021, Libération
- Annonce de la distribution et du démarrage de la production de la toute première série originale Netflix russe Anna K 2021, Netflix
- Critique : La Fuite du capitaine Volkonogov David KATZ, 2021, cineuropa.org
- La quête de rédemption d’un tortionnaire sous Staline [Le capitaine Volkonogov s’est enfui (2021)] Gildas LE ROUX, 2021, lapresse.ca
- NETFLIX ORIGINAL RUSSE ANNA K: CE QUE NOUS SAVONS JUSQU’À PRÉSENT 2021, MR SERIE
- L' Homme qui a surpris tout le monde - Natalia Merkulova, Aleksey Chupov - , Eugénie ZVONKINE, 2019, Cahiers du cinéma N° 753 (mars 2019), page 37
- « L’homme qui a surpris tout le monde » : se travestir en femme face à la mort Mathieu MACHERET, 2019, Le Monde
- Natal’ia Merkulova, Aleksei Chupov: The Man Who Surprised Everyone (Chelovek, kotoryi udivil vsekh, 2018) , Birgit BEUMERS, 2019, Kinokultura
- Pavel Ruminov, Nigina Saifullaeva, Natal'ia Merkulova, Aleksei Chupov, Rezo Gigineishvili, Evgenii Sheliakin, Anna Melikian: About Love: Adults Only (Pro liubov’: Tol’ko dlia vzroslykh, 2017) Olga MUKHORTOVA, 2018, Kinokultura
- Natal’ia Merkulova and Aleksei Chupov: Intimate Parts (Intimnye mesta, 2013) Zdenko Mandušić, 2014, Kinokultura
- Parties intimes (Интимные места) misère sexuelle et cinématographique Emmanuel GRYNSZPAN, 2013, grincine.blogspot.com