Director,
Writer,
Producer
Born in 1961, USSR (Kazakhstan)
 
 
Timur BEKMAMBETOV
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Тимур БЕКМАМБЕТОВ
Timour BEKMAMBETOV
From filmography
 
Director
2021 - Fau-2. Pobeg iz ada (Фау-2. Побег из ада) [fiction, full length film]
2021 - Devyatayev / Devyataev (Девятаев) [fiction, 118 mn]
2018 - Profile (Профиль / Профайл) [fiction, 105 mn]
2018 - Yolki posledniye (Елки Последние) [fiction, 96 mn]
2016 - Yolki 5 (Елки 5) [fiction, 88 mn]
2014 - Yolki 1914 (Елки 1914) [fiction, 106 mn]
2011 - Abraham Lincoln : Okhotnik na vampirov (Абраам Линкольн : Охотник на вампиров) [fiction]
2010 - Yolki (Елки) [fiction, 90 mn]
2008 - Osobo opasen (Особо опасен) [fiction, 110 mn]
2007 - Ironya sudby. Prodolzhenie (Ирония судьбы. Продолжение) [fiction, 125 mn]
2005 - Dnevnoy dozor (Дневной дозор) [fiction, 140 mn]
2004 - Nochnoy dozor (Ночной дозор) [fiction, 115 mn]
2002 - Pobeg iz Afganistana (Побег из Афганистана) [fiction, 90 mn]
2002 - Gaz - russkie mashiny (Газ - русские машины) [documentary, 52 mn]
2001 - Gladiatriks (Гладиатрикс) [fiction, 96 mn]
1994 - Peshavarskiy vals (Пешаварский вальс) [fiction, 89 mn]
 
Writer
2018 - Profile (Профиль / Профайл) by Timur BEKMAMBETOV [fiction, 105 mn]
2011 - Elki 2 (Елки 2) by Aleksandr BARANOV , Levan GABRIADZE , Dmitry KISELEV , Aleksandr KOTT [fiction, 106 mn]
2010 - Yolki (Елки) by Timur BEKMAMBETOV [fiction, 90 mn]
2007 - Ironya sudby. Prodolzhenie (Ирония судьбы. Продолжение) by Timur BEKMAMBETOV [fiction, 125 mn]
2005 - Dnevnoy dozor (Дневной дозор) by Timur BEKMAMBETOV [fiction, 140 mn]
2004 - Nochnoy dozor (Ночной дозор) by Timur BEKMAMBETOV [fiction, 115 mn]
1994 - Peshavarskiy vals (Пешаварский вальс) by Timur BEKMAMBETOV , Gennadi KAYOUMOV [fiction, 89 mn]
 
Producer
2021 - Fau-2. Pobeg iz ada (Фау-2. Побег из ада) by Timur BEKMAMBETOV [fiction, full length film]
2021 - Devyatayev / Devyataev (Девятаев) by Timur BEKMAMBETOV , Sergey TROFIMOV [fiction, 118 mn]
2021 - #khochuvigru (#хочувигру) by Anna ZAYTSEVA [fiction, 93 mn]
2019 - Alisa (Алиса) by Vasilisa KUZMINA [fiction, 15 mn]
2019 - Podvig (Подвиг) by Ivan PETUKHOV [fiction, 16 mn]
2018 - Profile (Профиль / Профайл) by Timur BEKMAMBETOV [fiction, 105 mn]
2018 - Yolki posledniye (Елки Последние) by Egor BARANOV , Timur BEKMAMBETOV , Anna PARMAS [fiction, 96 mn]
2018 - Dniukha! (Днюха!) by Roman KARIMOV [fiction, 80 mn]
2018 - Сhik-Chirik (Чик-Чирик) by Zhanna BEKMAMBETOVA [animation, 11 mn]
2017 - Vremia pervyh (Время первых) by Dmitry KISELEV [fiction, 140 mn]
2017 - Yolki novyie (Елки новые) by Aleksandr KARPILOVSKY , Dmitry KISELEV , Zhora KRYZHOVNIKOV [fiction, 85 mn]
2017 - Znaesh, mama, gde ya byl? (Знаешь, мама, где я был?) by Levan GABRIADZE [animation, 63 mn]
2016 - Hardcore (Хардкор) by Ilya NAISHULLER [fiction, 90 mn]
2016 - Yolki 5 (Елки 5) by Timur BEKMAMBETOV , Vadim PERELMAN [fiction, 88 mn]
2015 - Samyi luchyi den (Самый лучший день) by Zhora KRYZHOVNIKOV [fiction, 112 mn]
2015 - On - drakon (Он – дракон) by Indar DZHENDUBAEV [fiction, 107 mn]
2014 - Yolki 1914 (Елки 1914) by Timur BEKMAMBETOV , Olga KHARINA , Zaur ZASEEV [fiction, 106 mn]
2014 - Gorko! 2 (Горько! 2) by Zhora KRYZHOVNIKOV [fiction, 96 mn]
2014 - Den duraka (День дурака) by Aleksandr BARANOV [fiction, 90 mn]
2014 - Snezhnaya koroleva 2: Perezamorozka (Снежная королева 2: Перезаморозка) by Aleksey TSITSILIN [animation, 80 mn]
2012 - Gentlemen, udachi! (Джентльмены, удачи!) by Aleksandr BARANOV , Dmitry KISELEV [fiction, full length film]
2011 - Abraham Lincoln : Okhotnik na vampirov (Абраам Линкольн : Охотник на вампиров) by Timur BEKMAMBETOV [fiction]
2011 - Elki 2 (Елки 2) by Aleksandr BARANOV , Levan GABRIADZE , Dmitry KISELEV , Aleksandr KOTT [fiction, 106 mn]
2010 - Yolki (Елки) by Timur BEKMAMBETOV [fiction, 90 mn]
2010 - Vykrutacy (Выкрутасы) by Levan GABRIADZE [fiction, 97 mn]
2009 - Chornaya molniya (Черная молния) by Dmitry KISELEV , Aleksandr VOYTINSKY [fiction, 107 mn]
2008 - Deviat (Девять) by Shane ACKER [animation, 80 mn]
2007 - Ironya sudby. Prodolzhenie (Ирония судьбы. Продолжение) by Timur BEKMAMBETOV [fiction, 125 mn]
2002 - Gaz - russkie mashiny (Газ - русские машины) by Timur BEKMAMBETOV , Bakhyt KILIBAEV [documentary, 52 mn]
1994 - Peshavarskiy vals (Пешаварский вальс) by Timur BEKMAMBETOV , Gennadi KAYOUMOV [fiction, 89 mn]
 
Site : IMDb

Author :

Awards :
Best producer, Film Festival of CIS countries, Latvia, Lithuania, Estonia "Kinoshock", Russia, 2012
Nochnoy dozor :
2ème prix au Festival international du film fantastique de Bruxelles, 2005

Biography
Born in Guryev, Kazakhstan on 25.6.1961, he studied in Moscow from 1978-80. In 1987 he completed his studies as a stage and film set designer at the Ostrovsky Academy in Tashkent, where he also worked for Uzbekfilm Studio. Since 1989 he has largely directed commercials. After his first feature film PESHAWAR WALTZ in 1992, he made THE ARENA, a gladiator film coproduced by Roger Corman, in 2000. He enjoyed international theatrical success with NOCHNOI DOZOR (NIGHT WATCH) which was shown in a Berlinale Special screening in 2005.
Source : www.berlinale.de
 

commentaries
- Timur Bekmambetov: Devyataev (Russia 2021) Nina SPUTNITSKAYA, 2021, Kinokultura
- Night Watch (2004) [de Timour BEKMAMBETOV] Julien MORVAN, 2020, Perestroikino
- Wanted Director propose une approche radicalement différente pour Wanted 2 2020, urban-fusions.fr
- Andreï Kontchalovski, Timour Bekmambetov, Galia Fatkhoutdinova : le cinéma russe relève le défi du confinement 2020, francetvinfo.fr
- Фильм Бекмамбетова о герое ВОВ Девятаеве будет в вертикальном формате 2020, РОССИЙСКАЯ ГАЗЕТА
- Le Russe Timur Bekmambetov tourne à distance grâce à Microsoft Teams Luka LEMORENTIN, 2020, avcesar.com
- RUSSIA BEYOND : Les cinq films russes les plus attendus de 2021 Alexandre NETCHAÏEV, 2020, RUSSIA BEYOND
- Timur Bekmambetov (Searching) va réaliser le premier blockbuster en format vertical Aubin BOUILLE, 2020, cineserie.com
- Copycat cinema: 5 Hollywood films the Russians did first Josh NADEAU, 2017, calvertjournal.com
- Метаморфозы русского духа На каждом кинофестивале – свои сюжеты , Viktor MATIZEN, 2012, teatral-online
- Timur Bekmambetov : Six Degrees of Celebration (Elki, 2010) , Beach GRAY, 2011, kinokultura.com
- Timur Bekmambetov : The Irony of Fate. The Continuation (Ironiia sud'by. Prodolzhenie, 2007) , Arlene FORMAN, 2008, kinokultura.com
- Two Decades of Post-Soviet Cinema : Taking Stock of Our Stocktaking , Seth GRAHAM, 2008, kinokultura.com
- C Константином Эрнстом беседует редакция «Сеанса» , Group of authors, 2006, seance.ru
- Вальс-дозор , Dmitry BYKOV, 2006, seance.ru
- Timur Bekmambetov : Day Watch (Dnevnoi dozor, 2006) , Viktor MATIZEN, 2006, kinokultura.com
- Night Watch : Moscou réinvente Star Wars , Joël CHAPRON, 2005, Cinelive-Octobre 2005
- Blockbuster à la russe [au sujet de Night watch de Timur Bekmambetov] , Joël CHAPRON, 2005, Cahiers du cinéma N° 605
- Le succès de Night Watch [de Timur Bekmambetov] dynamise le cinéma commercial russe , Joël CHAPRON, 2005, Le Monde
- Timur Bekmambetov: Night Watch (Nochnoi dozor) (2004) , David MACFADYEN, 2004, kinokultura.com