Director,
Writer,
Cinematographer,
Sound designer,
Producer
Born in 1938, USSR (Azerbaijan)
 
 
Tofik SHARVERDYEV
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Тофик ШАХВЕРДИЕВ
Tofik CHAKHVERDIEV
From filmography
 
Director
2017 - Moyo selo Riabina (Моё село Рябина) [documentary, 34 mn]
2013 - Uroki italyanskogo (Уроки итальянского) [documentary, 26 mn]
2012 - Chto za lyudi nashi deti? (Что за люди наши дети?) [documentary, 48 mn]
2012 - Seks v seredine zala (Секс в середине зала) [documentary, 11 mn]
2010 - Moy drug doktor Liza (Мой друг доктор Лиза) [documentary, 52 mn]
2010 - Poiski vahhabitov v gorakh Dagestana (Поиски ваххабитов в горах Дагестана) [documentary, 52 mn]
2009 - Russkaya slava (Русская слава) [documentary, 26 mn]
2007 - Mir prostodusnykh (Мир простодушных) [documentary, 26 mn]
2002 - O lyubvi (О любви) [documentary, 26 mn]
2000 - Marsh Pobedy (Марш Победы) [documentary, 37 mn]
1989 - Stalin s nami ? (Сталин с нами ?) [documentary, 75 mn]
1982 - Predchuvstviye lyubvi (Предчувствие любви) [fiction, 68 mn]
1978 - Dvoe v novom dome (Двое в новом доме) [fiction, 80 mn]
 
Writer
2012 - Chto za lyudi nashi deti? (Что за люди наши дети?) by Tofik SHARVERDYEV [documentary, 48 mn]
2012 - Seks v seredine zala (Секс в середине зала) by Tofik SHARVERDYEV [documentary, 11 mn]
2010 - Moy drug doktor Liza (Мой друг доктор Лиза) by Tofik SHARVERDYEV [documentary, 52 mn]
2010 - Poiski vahhabitov v gorakh Dagestana (Поиски ваххабитов в горах Дагестана) by Tofik SHARVERDYEV [documentary, 52 mn]
2009 - Russkaya slava (Русская слава) by Tofik SHARVERDYEV [documentary, 26 mn]
2007 - Mir prostodusnykh (Мир простодушных) by Tofik SHARVERDYEV [documentary, 26 mn]
2002 - O lyubvi (О любви) by Tofik SHARVERDYEV [documentary, 26 mn]
2000 - Marsh Pobedy (Марш Победы) by Tofik SHARVERDYEV [documentary, 37 mn]
1989 - Stalin s nami ? (Сталин с нами ?) by Tofik SHARVERDYEV [documentary, 75 mn]
 
Cinematographer
2012 - Chto za lyudi nashi deti? (Что за люди наши дети?) by Tofik SHARVERDYEV [documentary, 48 mn]
2012 - Seks v seredine zala (Секс в середине зала) by Tofik SHARVERDYEV [documentary, 11 mn]
2010 - Moy drug doktor Liza (Мой друг доктор Лиза) by Tofik SHARVERDYEV [documentary, 52 mn]
2009 - Russkaya slava (Русская слава) by Tofik SHARVERDYEV [documentary, 26 mn]
2007 - Mir prostodusnykh (Мир простодушных) by Tofik SHARVERDYEV [documentary, 26 mn]
2002 - O lyubvi (О любви) by Tofik SHARVERDYEV [documentary, 26 mn]
2000 - Marsh Pobedy (Марш Победы) by Tofik SHARVERDYEV [documentary, 37 mn]
 
Sound designer
2012 - Chto za lyudi nashi deti? (Что за люди наши дети?) by Tofik SHARVERDYEV [documentary, 48 mn]
 
Producer
2012 - Chto za lyudi nashi deti? (Что за люди наши дети?) by Tofik SHARVERDYEV [documentary, 48 mn]
2009 - Russkaya slava (Русская слава) by Tofik SHARVERDYEV [documentary, 26 mn]

Other films
2009 - О любви (About Love)
2008 - Мой друг Юрий Хащеватский (My Friend Yuri Khashchevatsky)
2005 - Он ругается матом (He Swears)
2002 - Надувные шарики (Balloons)
2000 - Марш Победы (Victory March)
1997 - Запомните имя (Remember the Name)
1982 - Предчувствие любви (Anticipation of Love), feature
1978 - Двое в новом доме (Two in a New House), feature
1974 - Дети России (Children of Russia)
1971 - Горный Алтай (Mountainous Altai)
 
Site : IMDb

Awards :
Honored Arts Worker of the RF (2005
Moy drug doktor Liza :
Best documentary, Window to Europe Film Festival, Vyborg, Vyborg (Russia), 2010
Best documentary, "NIKA" Prizes, Moscow (Russia), 2010
O lyubvi :
Best documentary, Honfleur Russian Film Festival, Honfleur (France), 2004
Marsh Pobedy :
Best documentary, "NIKA" Prizes, Moscow (Russia), 2000
O lyubvi :
Prix de l'UNICEF, 2003
Prix du meilleur court métrage au Festival Flahertiana (Russie), 2004

Biography
Born in 1938. Graduated from the Taganrog Radio-technological Institute (1960), the cinematography department of the I.K.Karpenko- Karoy Kiev State Institute of Theatre Art (1971, workshop of V.Denisenko). Being a documentary and feature film director and photographwer, worked at the following studios: “Ekran” (1971-1974), Gorky studio (1974-1976), “Lenfilm” (1976-1978), “Mosfilm” (1980- 1982), “Videofilm” (1986-1991). Starting from 1992 is the Head of “Studio TSh” (Moscow). Since 2006 teaches photojournalism at the International University in Moscow. Winner of national and international film festivals, winner of the “NIKA” award (2000).