Director,
Writer,
Actor,
Cinematographer,
Compositor
Born in 1964, USSR (Lithuania)
 
 
Sharunas BARTAS
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Шарунас БАРТАС
Sharunas BARTAS
From filmography
 
Director
2017 - Iney (Иней) [fiction, 132 mn]
2010 - Evraziets (Евразиец) [fiction, 111 mn]
1991 - Tri dnya (Три дня) [fiction, 75 mn]
1990 - V pamyat minuvshego dnya (В память ушедшего дня) [documentary, 40 mn]
 
Writer
2017 - Iney (Иней) by Sharunas BARTAS [fiction, 132 mn]
2010 - Evraziets (Евразиец) by Sharunas BARTAS [fiction, 111 mn]
1991 - Tri dnya (Три дня) by Sharunas BARTAS [fiction, 75 mn]
1990 - V pamyat minuvshego dnya (В память ушедшего дня) by Sharunas BARTAS [documentary, 40 mn]
 
Actor
2013 - Marusya (Маруся) by Eva PERVOLOVICI [fiction, 82 mn]
2010 - Evraziets (Евразиец) by Sharunas BARTAS [fiction, 111 mn]
 
Cinematographer
2010 - Evraziets (Евразиец) by Sharunas BARTAS [fiction, 111 mn]
 
Compositor
1991 - Tri dnya (Три дня) by Sharunas BARTAS [fiction, 75 mn]

Other films
2005 - Семь человек-невидимок (Seven Invisible Men)
2004 - Ничего не лишаются дети (Children Loose Nothing), segment of «Образы Европы» (“Visions of Europe”)
2000 - Свобода (Freedom)
1997 - Дом (The House)
1996 - Нас мало (Few of Us)
1995 - Коридор (The Corridor)
1985 - Тофолария (Tofolaria), doc.

Awards :
Evraziets :
First prize, Film Festival of CIS countries, Latvia, Lithuania, Estonia "Kinoshock", Anapa (Russia), 2010

Biography
Born in 1964 in Siauliai, Lithuania, USSR.
He studied directing at the Film Institute VGIK (1991, workshop of V. Lisakovich and I. Kvirikadze).
In 1989 he founded the first independent film studio “Kinema” in Vilnius.
In 1990 debuted as film director.
 

commentaries
- Indigène d'Eurasie : la course éperdue d'un trafiquant pour s'extraire de la mafia Isabelle REGNIER, 2010, Le Monde
- Un cinéaste venu d’ailleurs. [Sharunas BARTAS] , Emile BRETON, 2010, humanite.fr
- Sharunas Bartas, un Lituanien dans le désert , Joël CHAPRON, 1996, Le Monde