Réalisateur
Né en 1934, Lettonie
 
Décédé en 2007
Rostislav GORIAEV
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Ростислав Аркадьевич ГОРЯЕВ
Rostislav GORYAYEV
Egalement : GORIAYEV, GORYAEV
Extrait de la filmographie
 
Réalisateur
1982 - Vent solaire (Солнечный ветер) [fiction, série TV]
1973 - Contact (Прикосновение) [fiction, 97 mn]
1968 - «24-25» ne revient pas («24-25» не возвращается) [fiction, 89 mn]
1966 - Nocturne (Ноктюрн) [fiction, 88 mn]

Autres films
1963 - На трассе / Along the Route (USSR, short)
1970 - Качели / The Swings (USSR)
1988 - Будни и праздники Серафимы Глюкиной / Work-Days and Holidays of Serafima Glyukina (USSR)

Biographie
Pas de biographie en français actuellement disponible!
 
Born on January 26,1934 in Riga (Latvia).
Graduated from the department of directing at the A.N.Ostrovsky Leningrad Theatre institute (1958, workshop of L.Vivien).
After staging his diploma play at the Drama Theatre in Komsomolsk-on-the-Amur, worked in Liepae at the Theatre of the Baltic Fleet (1959-1960), in Riga at the Riga Theatre of the Young Viewer and Riga Theatre of Russian Drama.
Since 1959 is a director at Riga film studio, directed episodes for movie magazines "Fitil", "Sovetskaya Latvia", "Maksla".
In 1966 debuted as a feature film director with the movie "Nocturne". Staged plays at the A.S.Pushkin Leningrad theatre. In 1974-1979 was the principal director at the Theatre of the Soviet Army (Moscow). Directed movies at the "Ekran" and Sverdlovsk studios.
In later years staged plays at various theatres of Moscow, Riga, Alma-Ata, Yaroslavl and Nizhny Novgorod.

Родился 26 января 1934 года в Риге (Латвия).
Окончил режиссерский факультет Ленинградского театрального института им. А.Н.Островского (1958, мастерская Л.Вивьена).
После дипломного спектакля в Драматическом театре Комсомольска-на-Амуре, работал в Театре Балтийского флота г. Лиепае, Рижском ТЮЗе и в Рижском театре русской драмы. С1959 -режиссер Рижской киностудии, снимал сюжеты для киножурналов: «Фитиль», «Советская Латвия» и «Максла».
В 1966 дебютировал в качестве режиссера-постановщика игровым фильмом «Ноктюрн». Ставил пьесы в Ленинградском Театре драмы им. А.С.Пушкина. В 1974-1979 -главный режиссер Центрального театра Советской армии (г.Москва). Снимал фильмы в Творческом объединении «Экран» и на Свердловской киностудии.
В последние годы ставил спектакли в различных театрах Москвы, Риги, Алма-Аты, Ярославля и Нижнего Новгорода.