Réalisateur,
Scénariste
Né en 1922, Kazakhstan
 
Décédé en 1978
Majit BEGALINE
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Мажит Сафаргалиевич БЕГАЛИН
Mazhit BEGALIN
Extrait de la filmographie
 
Réalisateur
1974 - Ouralks en flammes (Степные раскаты) [fiction]
1969 - La Chanson de Manshuk (Песнь о Маншук) [fiction, 78 mn]
1967 - Moscou est derrière nous (3а нами Москва) [fiction, 89 mn]
1964 - Les Traces vont au-delà de l'horizon (Следы уходят за горизонт) [fiction]
1959 - Retour à la terre (Возвращение на землю) [fiction]
1957 - Son temps viendra (Его время придет) [fiction, 99 mn]
1955 - Ça s'est passé à Chougla (Это было в Шугле) [fiction]
 
Scénariste
1974 - Ouralks en flammes (Степные раскаты) de Majit BEGALINE [fiction]
1967 - Moscou est derrière nous (3а нами Москва) de Majit BEGALINE [fiction, 89 mn]

Prix et récompenses :
A.P.Dovzhenko Silver Medal "for works on the heroic and patriotic themes", 1972
Honoured Art Worker of Kazakhstan, 1977

Biographie
Pas de biographie en français actuellement disponible!
 
Born on February 22,1922 in Kazakhstan.
After finishing the secondary school (1941) went to the front of the Great Patriotic War. In 1942 was seriously wounded.
Graduated from the department of directing at VGIK (1948, workshop of S.Gerasimov, T.Makarova).
Worked as second director at the Alma-Ata film studio, as a dubbing director, then as a director. His first independent project was the movie "It Happened in Shugla" (1954). The director's last movie "Uralsk blazing" (1974) was "shelved" and shown on Kazakh TV only in 2002 during the celebration of the 80th anniversary of the filmmaker.

Родился 22 февраля 1922 года в Казахстане.
После окончания средней школы (1941)ушел на фронт. В 1942 был тяжело ранен.
Окончил режиссерский факультет ВГИКа (1948, мастерская С.Герасимова, Т.Макаровой).
Работал на Алма-Атинской киностудии вторым режиссером, режиссером дубляжа, затем - режиссером-постановщиком. Первая самостоятельная постановка - киноновелла «Это было в Шугле» (1954). Последний фильм режиссера «Степные раскаты» (1974) был «положен на полку» и показан по казахскому телевидению лишь в 2002, когда отмечалось 80-летие со дня его рождения. Награжден Серебряной медалью им. А.П.Довженко (1972, «за произведения на героико-патриотическую тему»). Заслуженный деятель искусств Казахской ССР (1977).