Director,
Writer
Born in 1940, USSR
 
 
Leonid OSYKA
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Леонид Михайлович ОСЫКА
Leonid OSSYKA
From filmography
 
Director
1993 - Getmanskie kleynody (Гетманские клейноды) [fiction, 87 mn]
1991 - Podarok na imeniny (Подарок на именины) [fiction, 66 mn]
1989 - Etyudy o Vrubele (Этюды о Врубеле) [documentary, 87 mn]
1987 - Voydite, strazhdushchie! (Войдите, страждущие!) [fiction, 82 mn]
1985 - Poklonis do zemli (Поклонись до земли) [fiction, 78 mn]
1982 - ...kotorogo lyubili vse (...которого любили все) [documentary]
1978 - More (Море)
1975 - Trevozhnyy mecyats veresen (Тревожный месяц вересень) [fiction, 95 mn]
1973 - Ded levogo kraynego (Дед левого крайнего) [fiction, 67 mn]
1971 - Zakhar Berkut (Захар Беркут) [fiction, 96 mn]
1967 - Kamennyy krest (Каменный крест) [fiction, 82 mn]
1966 - Kto vernyotsya dolyubit (Кто вернется долюбит) [fiction, 67 mn]
 
Writer
1993 - Getmanskie kleynody (Гетманские клейноды) by Leonid OSYKA [fiction, 87 mn]
1989 - Etyudy o Vrubele (Этюды о Врубеле) by Leonid OSYKA [documentary, 87 mn]
1987 - Voydite, strazhdushchie! (Войдите, страждущие!) by Leonid OSYKA [fiction, 82 mn]
1985 - Poklonis do zemli (Поклонись до земли) by Leonid OSYKA [fiction, 78 mn]
1973 - Ded levogo kraynego (Дед левого крайнего) by Leonid OSYKA [fiction, 67 mn]

Awards :
People's Artist of the Ukraine (1998).
Winner of the T.Shevchenko Ukrainian national prize (1968, 1993).
Winner of the A.Dovzhenko Ukrainian state Award (2001).
Zakhar Berkut :
Best Film, USSR Film Festival, 1972

Biography
Born on March 8, 1940 in Kiev. Graduated from the Odessa Art and Theatre College (1959), the department of directing at VGIK (1965, workshop of Yu.Geniki). Since 1965 was a director at the A.Dovzhenko film studio.