Director,
Writer,
Actor,
Cinematographer,
Production designer
Born in 1957, USSR (Russia)
 
 
Sergey DEBIZHEV
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Сергей Геннадьевич ДЕБИЖЕВ
Sergueï DEBIJEV
From filmography
 
Director
2021 - Rok za granyu (Рок за гранью) [documentary, 80 mn]
2020 - Krym nebesny (Крым небесный) [documentary, 87 mn]
2017 - Raskalionnyi khaos (Раскаленный хаос) [documentary, 110 mn]
2014 - Poslednij rytsar imperii (Последний рыцарь империи) [documentary, 80 mn]
2013 - Russkii son (Русский сон) [documentary, 52 mn]
2009 - Zolotoe sechenie (Золотое сечение) [fiction, 95 mn]
2009 - Opera "Rusalka". Antonin Dvorjak (Опера «Русалка». Антонин Дворжак) [documentary, 26 mn]
1992 - Dva kapitana-2 (Два капитана-2) [fiction, 68 mn]
1989 - Zolotoy son (Золотой сон) [documentary, 40 mn]
 
Writer
2021 - Rok za granyu (Рок за гранью) by Sergey DEBIZHEV [documentary, 80 mn]
2020 - Krym nebesny (Крым небесный) by Sergey DEBIZHEV [documentary, 87 mn]
2017 - Raskalionnyi khaos (Раскаленный хаос) by Sergey DEBIZHEV [documentary, 110 mn]
2016 - Gimn velikomu gorodu (Гимн великому городу) by Andrei EFIMOV [documentary, 50 mn]
2013 - Russkii son (Русский сон) by Sergey DEBIZHEV [documentary, 52 mn]
2009 - Zolotoe sechenie (Золотое сечение) by Sergey DEBIZHEV [fiction, 95 mn]
2009 - Opera "Rusalka". Antonin Dvorjak (Опера «Русалка». Антонин Дворжак) by Sergey DEBIZHEV [documentary, 26 mn]
1992 - Dva kapitana-2 (Два капитана-2) by Sergey DEBIZHEV [fiction, 68 mn]
 
Actor
1997 - Brat (Брат) by Aleksey BALABANOV [fiction, 96 mn]
 
Cinematographer
2017 - Raskalionnyi khaos (Раскаленный хаос) by Sergey DEBIZHEV [documentary, 110 mn]
2014 - Poslednij rytsar imperii (Последний рыцарь империи) by Sergey DEBIZHEV [documentary, 80 mn]
2013 - Russkii son (Русский сон) by Sergey DEBIZHEV [documentary, 52 mn]
2009 - Opera "Rusalka". Antonin Dvorjak (Опера «Русалка». Антонин Дворжак) by Sergey DEBIZHEV [documentary, 26 mn]
 
Production designer
2009 - Zolotoe sechenie (Золотое сечение) by Sergey DEBIZHEV [fiction, 95 mn]
1986 - Ampir (Ампир) by Alexandre SOKUROV [fiction, 35 mn]
1986 - Elgiya (Элегия) by Alexandre SOKUROV [documentary, 30 mn]
1984 - Zhertva vechernaya (Жертва вечерняя) by Alexandre SOKUROV [documentary, 20 mn]
1982 - I nichego bolshe (И ничего больше) by Alexandre SOKUROV [documentary, 70 mn]
1978 - Mariya (Мария) by Alexandre SOKUROV [documentary, 41 mn]

Other films
Director :
1988 - «Жажда» (Thirst), musical, 10mn.
1988 - «Ты успокой меня» (Ty uspokoy menya), musical, 10 mn.
1988 - «Золотой сон» (Golden Dream), doc., 40 mn
1990 - «Красное на красном» (Red on red), doc., 50 mn.
1992 - «Двуликий Янус» (Dvulikiy Janus), doc., 26 mn.
1993 - «Комплекс невменяемости» (Complex of Diminished
Responsibility), doc., 30 мn.
1994 - «Московская октябрьская» (Moskovskaya oktyabrskaya), musical, 4 mn.
1995 - «Карфаген» (Karfagen), TVfilm, 26 mn.
1996 - «Любовь» (Love), musical, 4 mn.
1997 - «Полярники» (Polyarniki) , «15 баб» (15 bab), musical, 4 mn.
1997 - «Москва» (Moscow), musical, 4mn.
1998 - «Мой храм» (My Temple), musical, 5 mn
1999 - «1812» 18 mn.
2002 - «В реальном времени» (In real time ), doc., 13 mn.
2003 - «Индия в реальном времени» (India in real time), doc., 36 mn.
2005 – «В реальном времени» (Индия. Иерусалим. Камбоджа.), (In real time. Italy, Jerusalem, Cambodia), doc.
2006 – «В реальном времени» (Италия. Тайланд. Испания), ( In real time. Italy, Tailland), doc.
2010 - Михайловский театр – сокровище Петербурга («Шедевры мирового искусства»)
( The Mikhailov theatre: a St Petersburg treasure (“Masterpieces of World art”)
2010 - Oпера «русалка». Aнтонин Дворжак («Шедевры мирового искусства») (The Opera “Rusalka”. Anton Dvorak (“Masterpieces of World art”))


Awards :
Poslednij rytsar imperii :
First prize, Window to Europe Film Festival, Vyborg, Vyborg (Russia), 2015

Biography
Film director. Born on 1 august 1957.
He studied classical art and art criticism at the tauride art school and at the Mukhina artistic and industrial academy (st. petersburg).
In the 1970s and 1980s he actively engaged in design, graphic design, painting and art history. He taught composition at the Serov art school. since 1987 he works in experimental and documentary cinema, and has made several music clips.
Source : kinotavr.ru
 

commentaries
- Two Captains II [Два капитана-2ь вшкусещк : Sergey DEBIZHEV] , Natalia RYABCHIKOVA, 2012, rusfilm.pitt.edu
- Camp Cinema : Russian Style 2012, rusfilm.pitt.edu
- Кинокэмп по-русски , Andrew CHAPMAN, 2012,
- 32ème Festival international du film de Moscou (17-26 juin 2010) , Nicole MIGAULT, 2010, kinoglaz.fr
- Гламур, Будда и масоны - Золотое сечение, режиссер Сергей Дебижев , Anjelika ARTYUKH, 2010, Искусство кино, 8
- Sergei Debizhev :The Golden Mean (Zolotoe sechenie, 2010) , Sonia TROSHINA, 2010, kinokultura.com