Réalisateur,
Scénariste,
Acteur,
Décorateur
Né en 1941, URSS (Kirghizie)
 
 
Bolotbek CHAMCHIEV
▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪ ▪
Болотбек Толенович ШАМШИЕВ
Bolotbek SHAMSHIEV
Egalement : ШАМШИЕВ Болот
Extrait de la filmographie
 
Réalisateur
1985 - Sniper (Снайпер)
1979 - Les Premières cigognes (Ранние журавли) [fiction, 96 mn]
1975 - Le Bateau blanc (Белый пароход) [fiction, 101 mn]
1971 - Les Pavots rouges d'Issyk-Koul (Алые маки Иссык-Куля) [fiction, 100 mn]
 
Scénariste
1979 - Les Premières cigognes (Ранние журавли) de Bolotbek CHAMCHIEV [fiction, 96 mn]
1975 - Le Bateau blanc (Белый пароход) de Bolotbek CHAMCHIEV [fiction, 101 mn]
 
Acteur
1963 - Chaleur torride (Зной) de Larissa CHEPITKO [fiction, 85 mn]
 
Décorateur
1956 - Les Chercheurs (Искатели) de Mikhaïl CHAPIRO [fiction, 103 mn]

Autres films
1988 - Восхождение на Фудзияму / Ascent on Fuziyama (USSR)
1983 - Волчья яма / Pitfall (USSR)
1978 - Среди людей / Among People (USSR, with A.Suyundukov)
1976 - Белый пароход / White Boat (USSR)
1974 - Эхо любви / The Echo of Love (USSR)
1972 - Алые маки Иссык-Куля / The Scarlet Poppies of Issyk-Kul (USSR)
1968 - Выстрел на перевале Караш / A Shot at the Karash Pass (USSR)

Prix et récompenses :
People's Artist of Kirghizia, 1975
People's Artist of the USSR, 1991
Les Premières cigognes :
Prize of the magazine "Zvezda Vostoka", IFF of Asian and African Countries in Tashkent, 1980 Main Prize to the best feature movie, All-Union Film Festival in Dushanbe, 1980

Biographie
Pas de biographie en français actuellement disponible!
 
Born on January 12, 1941 in Frunze.
Graduated from the department of directing at VGIK (1965, workshop of popular science film of A.Zguridi).
In 1960 directed the documentary chronicles "Manaschi", "Shepherd". In 1964-1990 was a director at "Kirghizfilm" studio. In 1990 headed the film company "Salamalik" in Bishkek.
Since 1994 was chairman of the organizational committee of cultural and sport events with the Kirghiz government. The author and producer of the project of the thousand-mile-race along the Great Silk Road: "Ashkhabad -Tales" (1995). In 1998 was minister of sports and tourism of Kyrgyzstan. Winner of the Lenin Komsomol Award of Kirghizia (1969, for the movie "A Shot at the Karash Pass"); winner of the State Award of the USSR (1977, for the movie "White Boat").

Родился 12 января 1941 года в г.Фрунзе.
Окончил режиссер-I ский факультет ВГИКа (1965, мастерская научно-популярного кино А.Згуриди).
В 1960-е годы снял хроникально-документальные фильмы «Манасчи», «Чабан».
В 1964-1990 -режиссер киностудии «Киргизфильм». В 1990 возглавил кинокомпанию «Саламалик» в Бишкеке. С 1994 - председатель оргкомитета культурных и спортивных мероприятий правительства Кыргызстана. Автор и продюсер проекта тысячемильных скачек по Великому Шелковому пути «Ашхабад - Талес» (1995). В 1998 - министр туризма и спорта Кыргызстана. Лауреат премии Ленинского комсомола Киргизии (1969, за фильм «Выстрел на перевале Караш»); Лауреат Государственной премии СССР (1977, за фильм «Белый пароход»).Народный артист Киргизской ССР (1975). Народный артист СССР (1991). Награжден Орденом Манаса III степени (1996).